3 eldugott hely a III. kerületben

Guckler Károly Tanösvény

Kellemes erdei sétára ad lehetőséget a Pilis Parkerdő által tavaly átadott sétaút. A tanösvény a budapesti Hármashatár-hegy egykori újraerdősítését vezető Guckler Károly főerdőmesterről kapta nevét. A 3,5 kilométer hosszú útszakaszon a főváros környéki erdők élővilágát és az óbudai térség történelmét bemutató interaktív táblák mellett, két kiépített kilátópont is természetjárásra csábít. Az út szelíden kanyarog így kisgyerekkel, kutyával, de még kocogóknak is kiválóan alkalmas, utóbbi esetében azért ne felejtsünk kinézni a szép óbudai és a főváros északi régiójának panorámáját nyújtó kilátóteraszokról.

Guckler Károly tanösvény

Megközelítés: A Szépvölgyi út és a Hármashatárhegyi út találkozásánál lévő, a 65-ös és 65A jelzésű autóbuszok megállójától (Fenyőgyöngye étterem) kell elindulnunk a Hármashatár-hegy csúcsa felé az aszfaltozott úton. Remek alternatíva, ha az Országos Kék Túra jelzésén indulunk el a hegyre. A Hármashatárhegyi út felénél a zöld kereszt jelzésen kell betérnünk a Guckler Károly útra.

Hármashatár-hegy: siklóernyős starthely 

Maradunk a Hármashatár-hegynél. Viszonylag kevesen ismerik a Kolosy tértől 10 perc autókázásra található kilátóteraszt, ahol, ha napos és kellően szeles időben érkezünk, a siklóernyősök elstartolásának is szemtanúi lehetünk. A város éjszakai fényei is kihagyhatatlan élményt nyújtanak így érdemes egyszer sötétedés után is ellátogatni ide.

Hármashatár hegy

Megközelítés: tömegközlekedéssel picit bonyolultabb, a Kolosy téren a 65-ös buszra felszállva majd a Szépvölgyi dűlőtől 20 perc kaptató után érhetjük el a siklóernyősök starthelyét.

A százéves óbudai munkástelep és tisztviselői villák, valamint az Óbudai sziget csücske

A III. kerület mesébe illő utcája övezi az egykori Óbudai gázgyár tulajdonosai által, 1913-ban a gyár dolgozóinak épített lakótelepét. A régi házak különleges formája, a dunai kajakosok és a lakók maguk is egy elfeledett korba röpítenek, ahol az lehet az érzésünk, hogy itt bizony megállt az idő. Az egyik lakó elmondása alapján ezek a házcsoportok tükörképesek, amelyek száz évvel ezelőtt olyan egyformára épültek egymással szemben, mint egy U betű két szára. Ha az egyik oldalon emeletes a ház vagy padlásszobás, a másik soron a vele szemben lévő is az. Még a zsalugáterek virág alakú világítólyukacskái is ugyanolyanok a szemközti épületeken. Az Almási Balogh Loránd tervei alapján készült telepen egykor telt ház volt, ma azonban sok ház áll üresen.

gázgyári lakótelep

Érdemes a sétát a K-hídon keresztül az Óbudai Hajógyári szigeten folytatni. Ha kutyával vagyunk akkor a valóságos “kutyastrand” miatt, ha nem akkor pedig a látvány miatt érdemes felsétálni a sziget északi csücskéhez.

hajógyári sziget

Megközelítés: Az Árpád hídtól a 106-os, 34-es vagy a 134-es buszok valamelyikével kell a Záhony utcáig menni, majd innen egy 10 perc sétával már elérhető az Almási Balogh Lóránd utca.

Oszd meg ismerőseiddel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Szólj hozzá

Scroll to Top