Fedezzük fel a budapesti múzeumokat!

A borús, esős november beköszöntével is számtalan programot tartogat Budapest a mozin és a barátokkal való sörözésen túl is. Összegyűjtöttünk nektek három olyan nagy múltra visszatekintő budapesti múzeumot, ahol az időszakos és állandó kiállításokat a Minicards kártyával 10% kedvezménnyel tekinthetitek meg.

A Szépművészeti Múzeum a Hősök tere műemlékegyüttesének részeként Budapest világörökségi helyszíneihez tartozik. A Nemzeti Galériával ellentétben, a tárlatok középpontjában az európai képzőművészet áll. A múzeumban járva kihagyhatatlan a felújított Román csarnok megtekintése, mely a II. világháborúban elszenvedett sérülések miatt egészen az idei évig el volt zárva a látogatók elől.

Az állandó kiállítások mellett, érdemes megtekinteni az európai művészet meghatározó barokk mesterének, Peter Paul Rubens és korának flamand festészetét bemutató tárlatot. A 120 művet bemutató tárlatra negyven nagy közgyűjteményből, többek között a Louvre-ból, az Ermitázsból, a Pradóból, a washingtoni és a londoni National Galleryből érkeztek műtárgyak.

Szépművészeti Múzeum-1936
A Szépművészeti Múzeum 1936-ban, forrás: http://fortepan.hu/_photo/display/24131.jpg

A Nemzeti Múzeum alapítása 1802-re datálható, amikor Széchenyi Ferenc engedélyért fordult I. Ferenc császárhoz, hogy a Magyarországa vonatkozó gazdag nagycenki gyűjteményt a nemzetnek ajándékozhassa. A múzeum 1946-ra elkészült épülete a nemzeti ellenállás  szigete volt, hiszen fontos szerepet játszott az 1848–49-es forradalom és szabadságharc időszakában.1848. március 15-én a homlokzat előtti tér a forradalom egyik fontos színhelye volt, ahol a hagyomány szerint Petőfi Sándor elszavalta a Nemzeti dalt. Az állandó kiállítások tárlatainak a magyar történelmet bemutató kincsei közül semmiképp ne hagyjuk ki az 1031-ből származó koronázási palást megtekintését, melyet Szent István király és Gizella királyné készíttetett. A múzeumlátogatás után érdemes egy nagy sétát tennünk a felújítás után márciusban átadott múzeumkert fái alatt.

Múzeumkert
Nemzeti Múzeum kertje a 70-es években, forrás: http://pestbuda.hu/cikk/20190308_viczian_zsofia

Az 1957-ben, eredetileg a Kossuth téri volt Kúria épületében helyet kapó Nemzeti Galéria a magyarországi képzőművészet kialakulásának és fejlődésének folyamatát dokumentáló és bemutató legnagyobb közgyűjtemény. A Galéria 1975-ben költözött a Budavári Palotába. Gyűjtőköre az államalapítástól napjainkig, a legkorábbi magyarországi emlékektől a kortárs művészetig terjed. Állandó kiállításai átfogó képet adnak a magyar művészet történetéről. Csak, hogy néhány emblematikus példával szolgáljunk, a múzeumban olyan festők munkáit tekinthetjük meg, mint Madarász Viktor és Székely Bertalan a magyar történelmet megjelenítő festményei, vagy a müncheni akadémián oktató fiatalabb generáció (Wágner Sándor, Liezen-Mayer Sándor, Benczúr Gyula) munkái. Az 1860-as években induló két mester, a nemzetközi színtéren híressé váló Munkácsy Mihály és a modern magyar festészetet úttörője, Szinyei Merse Pál életművének minden korszakából szintén elsőrangú kincseket őriznek a múzeum falai.

Magyar Nemzeti Galéria

Mindhárom múzeum belépő áraiból 10% kedvezményt kaptok a Minicards kártya beváltásával. A kártyákat keressétek a terjesztési helyeinken, a szállodákban, információs irodákban, a Budapest Info Point-okon (Sütő utca, Hősök tere), a Bubbles önkiszolgáló mosodáiban. Az alábbi linken, térképen is megkereshetitek a legközelebbi kártya „lelőhelyet”.

Terjesztési helyeink, térképen.

 

Oszd meg ismerőseiddel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Szólj hozzá

Scroll to Top